Chipotle omáčka
Čo to vlastne je chipotle?
Chipotle sú údením sušené Jalapeno papričky. Je to odvodené zo slova chilpoctli, čo znamená zadymené chilli. V Mexiku predstavuje veľmi obľúbený druh chilli. Dozreté, šťavnaté červené papričky sa vkladajú na niekoľko dní do udiarne, kde ostávajú, až kým nestratia takmer všetku svoju vlhkosť a vlastnosťami a výzorom sa nepodobajú na sušené slivky. Z cca 4,5 kg čerstvých jalapeno papričiek sa takto získa cca 500 g sušených chipotle. Chipotle sú oproti jalapeno papričkám silnejšie čo súvisí aj s tým, že sú sušené a kapsaicín v nich obsiahnutý je koncentrovanejší. Chipotle omáčka, ktorá sa pripravuje s týchto papričiek sa dá použiť takmer ku každému jedlu.
Príprava: 10 min.
Množstvo: 400 ml
Ingrediencie:
2 paradajky
2 chipotles papričky, prípadne aj viac podľa toho, ako štipľavú omáčku chcete
1/2 pohár vody (cca 125 ml)
2 až 3 stonky koriandra nasekaného nadrobno
Postup:
Najprv si opečieme paradajky. Môžu sa opiecť v rúre prípadne priamo nad plameňom. Opekáme, až kým koža na paradajkách nezačne černať a olupovať sa. Takto pripravené paradajky olúpeme a vložíme do mixéra. K paradajkám pridáme chipotle papričky a vodu. Všetko spolu vymixujeme a následne prelejeme do misky. Do takto pripravenej zmesi primiešame nasekaný koriander. Ak máte pocit, že je omáčka príliš riedka, je možné ju naliať do panvice a variť, kým sa neodparí dostatočné množstvo vody.