harisa

09.09.2024

Harissa je Tuniska pálivá chilli pasta, ktorá pozostáva predovšetkým s chilli papričiek (napr. Piri piri, Serrano, Scotch bonnets a iných), ale aj z ďalších korenín a byliniek (napr. z cesnaku, koriandra, mletého chilli a rasce), ale aj zo zeleniny a olivového oleja. Harissa je typická predovšetkým v Tunisku, Líbyi, Alžírsku a Maroku. V krajinách ako Egypt, Izrael a Libanon sa harissa jedáva s tradičnými bezmäsitými vysmážanými (vegetariánskymi) guličkami "falafel", ktoré sa robia z bôbu alebo cíceru. Nakoľko sa harissa používa na tak širokom území je samozrejmé, že aj samotný recept má množstvo variácií. Od domácnosti k domácnosti a od regiónu k regiónu sa odlišuje v rôznych detailoch, ako napríklad, či recept zahŕňa rascu, mleté chilli, cesnak, koriander či citrónovú šťavu. V saharských oblastiach je pre harissu typická dymová (údená) vôňa. S harissou sa môžete stretnúť v tak tekutom (pastovitom) stave, ako aj v práškovej forme. V Tunisku sa harissa používa ako základná zložka ku koziemu a jahňaciemu mäsu, ale tiež k dusenej rybe so zeleninou a ako dochucovadlo pre kuskus. Taktiež sa používa do tradičnej cícerovej polievky "lablabi", ktorá sa obyčajne jedáva na raňajky. Harissa sa tiež môže používať na potieranie mäsa a baklažánov pri marinovaní.

Ingrediencie:

250g paradajok

100g čerstvých chilli papričiek napr. Scotch bonnets alebo Piri piri

2 ČL zrniek rasce

1 ČL semienok koriandra

4 veľké strúčiky cesnaku (olúpaný a nahrubo nasekaný)

100g šalotky (olúpanej a nahrubo nasekanej)

1/2 ČL soli

50 ml olivového oleja

Postup:

Vložíme paradajky do vriacej vody na cca 30 sekúnd a potom ich vyberieme. Následne z nich stiahneme šupy. Z čerstvých chilli papričiek si odstránime stopky (v prípade, že nechcete mať pastu príliš štipľavú, môžete odstrániť aj semienka a stredy, alebo použiť jemnejšiu odrodu chilli) a nahrubo ich nasekáme. Na panvicu nasypeme rascu a koriander a nasucho ich za stáleho nadhadzovania opekáme niekoľko minút. Dávame však pozor, aby neprihoreli. Do mixéra vložíme olúpané rajčiny, nasekané chilli, opekané korenie, cesnak a šalotku. Pridáme soľ a vymixujeme na požadovanú jemnosť. Takúto masu vylejeme do hlbokej panvice a necháme za občasného miešania slabo vrieť až kým harissa nezhustne cca 10 minút. Následne ju odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť. Hotovú pastu prelejeme do pohárov a môžeme vysterilizovať. Bez sterilizácie je dobré uvedenú zmes naliať do pohárov tak, že na vrchu necháme cca 1 cm voľného miesta a doliať olivovým olejom. Takto zapečatená sa uloží do chladničky. V takomto stave vydrží pasta cca 4 mesiace. Životnosť je možné predĺžiť aj zamrazením. Po otvorení harissy, a to aj sterilizovanej a mrazenej, je potrebné nechávať vždy na vrchu vrstvu olivového oleja.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.