Pikantné pesto z medvedieho cesnaku
Jednoduchá omáčka z medvedieho cesnaku vhodná k cestovinám (napr. Špagety so špargľou a medvedím cesnakom) alebo na marinovanie mäsa, napr. jahňacieho. Ľahko sa skladuje v chladničke.
Pre informáciu - medvedí cesnak znižuje hladinu cholesterolu v krvi, prečisťuje organizmus a zbavuje ho jedov, zlepšuje trávenie.
Porcie: 4
Príprava: 4 hod. 15 min.
Ingrediencie:
2 veľké trsy čerstvého medvedieho cesnaku
1 PL píniových orieškov
50 g syru Padano
1 dl Extra virgin olivového oleja
1 ČL mletého čierneho korenia
1/2 ČL soli
2 červené chilli papričky (najemno nasekané, odstopkované a bez semiačok)
Postup:
Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyjeme, osušíme a nakrájame na jemno s kolískovým dvojnožom. V mažiari si roztlčieme zhruba 1/2 váhy medvedieho cesnaku a zároveň si nastrúhame syr Padano. Všetky suroviny plus najemno nasekané chilli si vložíme do jednej nádoby spolu s olivovým olejom, zakryjeme a necháme chvíľku odležať. Potom zmes vložíme do mixéra a rozmixujeme. Hotovú pastu necháme ďalej stáť cca 3 hodiny pri izbovej teplote. Po vzájomnom premiešaní a odstátí dochutíme pesto čiernym korením a soľou. Hotovou zmesou naplníme malé uzatvárateľné sklenené poháre a uložíme do chladničky, kde je možné pesto skladovať až 8 týždňov.